Spændende træning og udfordringer til din jagthund
Er for alle som ønsker at træne deres hunde til at gå spor. Du behøver altså ikke at skal være Schweisshundeføre eller tro at det er et krav at du skal søge ind som Schweisshundefører for at deltage i vores træningsprogram.
Spor er en fantastisk træningsform for alle hunde! Det er spændende at se hunden arbejde så selvstændigt og fokuseret – derudover er det bare en bonus at hunden vil være så mættet af indtryk efter et spor, at den vil sove noget nær resten af dagen væk.
Der er flere former for sportræning. er det de to former der er beskrevet her. En schweisshund er til at opspore et stykke klovbærende vildt, som er kommet til skade ved jagt , påkørsel i trafikken eller påkørsel af tog. Man kan træne en hund i alle aldre og alle racer, men det er lettere jo yngre hunden er.
Udstyr
- Bred halsbånd eller en sele
- Line på 8 – 12 m af læder eller nylon
- Sprøjteflaske eller færtsko
- Skind
Der afholdes løbende schweiss kurser, som skal lede din hund og dig som hundefører frem til at kunne bestå en af følgende prøver
- 400 m. 3 timer.
- 400 m. 20 timer.
- 1000 m. 20 timer.
- 1000 m. 40 timer
Kurset er velegnet for alle, der gerne vil prøve sin hunds evner til at gå spor, og giver en fantastisk mulighed for at arbejde sammen med hunden. Kurset består af en introduktionsaften og efterfølgende træning søndage i skoven. Der sluttes af med en lokal prøve
Schweiss er et blodspor. Blodet stammer fra klovbærende vildt og er som regel udlagt på dråbeform, hvorefter det får lov til at ligge i enten 4, 20 eller 40 timer. Opgaven for hunden går ud på at følge sporet, fra start til slut og opgaven for føreren der troligt følger med hunden, er at lære at læse hvornår hunden er på rette spor, og ikke er gået af sporet.
Der er 4 sværhedsgrader indenfor schweiss:
400m/3t: Dette spor er 400m langt og indeholder to knæk (90 grader). Sporet har ligget i 3 timer før hunden sættes på det. Her får føreren anvist anskudsstedet (dvs. her hvor dyret “er blevet skudt”), samt retningen på første del af sporet – de første 50 meter af sporet skal være lige. Sporet indeholder et enkelt sårleje, nogenlunde 200 meter fra afslutning, hvor der afsættes ekstra blod.
400m eller 600m/20t: Sporet er igen 400m eller 600m langt og indeholder også to knæk. Til forskel fra ovenstående har det ligget i 20 timer og man får ikke anvist anskudsstedet. Istedet får man anvist et område på ca. 20 x 20 meter (også kaldet boksen), og et eller andet sted her er anskudsstedet. Hunden skal dermed selv finde starten af sporet, og føreren skal være meget opmærksom på om hunden virkelig finder anskudsstedet eller om den kommer på noget frisk fært. Dette spor indeholder desuden en wiederang/tilbagegang – dette vil sige at der laves en naturlig tilbagegang i sporet, i forbindelse med det ene af knækkene. Optimalt set skal hunden følge sporet ud til enden af de 20 meter, søge lidt rundt, for derefter at gå tilbage ad sporet igen og tage knækket. Sporet indeholder et enkelt sårleje, nogenlunde 200 meter fra afslutning, hvor der afsættes ekstra blod.
1000m/20t samt 1000m/40t: Sporet er nu blevet noget længere. Det indeholder 3 vinkelrette knæk, samt lette sving. Anskudsstedet markeres ikke, men igen anvises en boks. Der er ligeledes wiedergang og to sårlejer.
Kaninslæb.
Som navnet antyder så går kaninslæb ganske simpelt ud på at man trækker en død kanin gennem skovbunden. Sporet skal ikke ligge, man går det umiddelbart efter det er lagt – dermed går hunden på frisk fært.Der er to klasser i kaninslæb, for begge gælder det at sporretningen angives:
- Åben klasse: Sporets længde er 400 meter og det indeholder to vinkelrette knæk.
- Elite klasse: Sporets længde er 1000 meter og det indeholder fire vinkelrette knæk.
Vil du prøve?
Nærmere oplysninger, samt tilmelding på info@bredum.dk.