Markprøve træning

Er du usikre på, hvad en markprøve for jagthunde egentlig er. Det er forståeligt, for en sådan prøve er nemlig langtfra en entydig størrelse – dels afhænger prøvens form og indhold af, samt hvilke jagthundetyper der afprøves, og dels kan markprøven være af forskellig sværhedsgrad.

De stående hundes markprøver

De stående hunde opdeles i de kontinentale (ruhåret, korthåret og langhåret hønsehund, kleiner og grosser münsterländer,gammel dansk hønsehund, weimaraner, vizla og drentsche patrijshond) og de engelske (engelsk -, irsk – og gordon setter, pointer og breton).

Det skal for god ordens skyld nævnes, at der i Danmark også findes nogle fåtallige eksemplarer af andre racer af stående hunde, men jagtligt set er de stort set uden betydning her i landet. For at en stående hund kan få påhæftet betegnelsen „markprøvepræmieret“, skal den have opnået en præmiering (1., 2. eller 3. præmie) i unghundeklasse eller åben klasse på en egentlig markprøve, hvor arbejdet før skuddet vægtes højt. Dette kan synes selvfølgeligt, men det skal nævnes, fordi disse racer, især de kontinentale, også har et omfattende program af prøver, hvor hundenes efterskudsarbejde afprøves. En præmiering her giver altså blot ikke ret til, at hundene kan smykke sig med betegnelsen “markprøvpræmieret”.

Så enkelt, men alligevel så svært

Kan hunden afsøge det anviste terræn i høj fart og flot stil? Kan den tage stand for det vildt, som den finder og rejser det på ordre? Kan den vise ro og respekt overfor makkerhund og lettende eller springende vildt, så bliver den sandsynligvis præmieret.

Det lyder så enkelt, men i virkeligheden er der mange faktorer, som på dagen skal gå op i en højere enhed, før markprøvepræmien er hjemme. Vil du dyrke denne herlige markprøvesport, skal du være indstillet på, at det langt fra er hver gang, at hunden bliver præmieret. Men det er helt sikkert, at man får masser af gode oplevelser sammen med sin hund og med de mennesker, man møder på prøver og til træning.

Lyst til at prøve?

At gå på en markprøve kan ikke beskrives, men skal opleves i virkeligheden. Dels er der mange udgaver af prøverne, så du skal ud og opleve dette. Har du fået lyst og tid til at vide mere, så kontakt os og få en snak om din races markprøver. Her vil vi oplyse dig tid og sted for prøver, som du kan overvære, eller gå sammen med os på en prøve, samt at vi også udlevere et regelsæt, som dækker alle former for markprøver din stående hunde.

Nærmere oplysninger, samt tilmelding på info@bredum.dk.