Hvad er apportering
Den meget simple beskrivelse af apporteringstræning er, at hunden fra at have siddet i ro ved siden af sin fører, på en ”apport” kommando skal løbe ud og hente en genstand, som enten er blevet kastet eller lagt ud eller skudt vildt. Herefter skal hunden samle genstanden op og uden at tygge eller på anden måde ødelægge genstanden, skal hunden bære genstanden den direkte vej tilbage til hundeføreren. Hunden skal enten sætte sig foran føreren eller sætte sig ud for førerens venstre ben, altså den position som var udgangspunktet. På en ”slip” kommando skal hunden aflevere genstanden og apporteringsøvelsen derved slut.
Hvad kan bruges som apport
Det er forskelligt hvad folk benytter som genstand for apporteringen. Hvis man vælger at se på hvad der er nemmest vil de fleste begynde med at benytte sig af en dummy, da de er lavet til at kunne holde til forskelligt brug og kan benyttes i vand og på land. Det er vigtigt at træne begge dele da det aldrig til at vide om jagthunden skal i vandet eller de bliver på land, når de er med på jagt. Men der findes utroligt mange forskellige genstande som kan bruges til apporteringstræningen og apport med hund, du kan også bruge apportbuk til hundetræning som fx. belønningslegetøj når hunden har gjort noget rigtigt, er især godt til hunden som ikke reager på godbidder.
Hvordan lærer man sin hund at apportere
Når du skal lære din hund at apportere, så kan det gøres på mange måder. Men en apporteringstræning øvelse fra start til slut kan være en masse mindre øvelser der bliver sat sammen som kan give dig den fulde øvelse eller øge sværhedsgraden ved at apportere i forskelligt terræn eller over vand. Du kan som hundefører dele øvelsen op i mange momenter, som du kan træne på hver for sig og til sidst sætte alle øvelserne sammen, og du har alle momenterne i apporteringen. Ved at bruge denne metode, så får du en mere sikker indlæring hos din hund. At indlære hunden et moment af gangen vil være en rigtig god fremgangsmåde, og når hunden er sikker i et moment kan du gå videre til det næste osv.
Desværre ser man ofte at denne øvelse er noget som folk kan have problemer med. De fleste mennesker kan få deres hund til at løbe ud og tage den genstand der bliver kastet, men det er ikke lige så nemt at få hunden til at løbe tilbage med genstanden til hundeføreren og aflevere. Grunden til at øvelsen kan være svær er, at man som hundefører har for travlt, det vil sige at man ikke tager sig den tid som det kræver at indlære øvelsen. Ofte er grunden til, at hunde ikke vil aflevere apporten, men kun hente den, at det er mere spændende at løbe efter noget der bliver kastet, her bliver hundens ”byttedrift” sat i gang. Men det at skulle aflevere genstanden igen er i hundens verden ikke lige så sjovt og spændende som det er at løbe efter noget. Derfor skal man som hundefører kunne give hunden en endnu større belønning når den afleverer genstanden, end den belønning som hunden ser det er selv at kunne få lov til at hente genstanden. Det kan i sig selv være belønning nok for hunden, og derfor vil den ikke aflevere.
Øvelse for øvelse
Det er forskellige hvor mange delmomenter en apporteringsøvelse bliver delt op i, men det kan bestå af følgende øvelser:
- At sidde på plads og vente (sidde ved siden af hundefører venstre ben)
- På en ”apport” kommando løbe ud til apporten
- Lave apport i forskellige terræner og vejrforhold eks. solskin, regn, sne osv.
- Kunne samle apporten op og holde et roligt greb i apporten
- Løbe tilbage til hundefører med apporten
- At sætte sig foran eller til venstre for hundefører
- At kunne slippe apporten på kommandoen ”slip”
Ved at dele øvelsen op i flere delmomenterne, lærer hunden at det ene moment kan føre til det næste osv. og det bringer alt sammen hunden nærmere sin belønning.
En rigtig god måde at fortælle hunden på, at det den gør er rigtigt, er ved at bruge din stemme og ”rose” den for den ønskede adfærd. Ved at anvende denne metode, har du som hundefører en nem og billig mulighed for at belønne mere præcist og det gør at hunden øger sin indsats. Når hunden hører din stemme ”rose” den, så ved den, at ”jeg” gør det rigtige og den bliver belønnet i form af en venlig stemme eller i starten en godbid, bold eller hvad det kunne være som din hund godt kan lide. Altid slut af med at du kun skal benytte din stemme og andre hjælpemidler ikke er nødvendige for at ”rose” hunden.
Vil du prøve?
Vi laver løbende kurser i apportering, så kontakt os for mere information.